如何架設WordPress網站:3個步驟+10分鐘搞掂-手把手WordPress建立網站流程教學

Web Hosting

首先你應該睇咗我上一篇文章『2021最佳網站寄存服務供應商』,睇完這篇文章請你購買一個Web Hosting,可以係InterServer亦可以係Builderall,這一篇文章就等我用Builderall來做示範,用Builderall因為真係超簡單。

登入Builderall

Login之後會見到以下畫面,請按上方Menu中間的Apps

然後選左面的WordPress Integration

 然後按Create Website

然後下面畫面會彈出,你可以在Builderall內直按購買新域名,亦可以在其他地方購買

大家要留意為左網路安全問題,Username請不要用admin, 而且要小心記下你的Username和Password,因為未來日子會時常用到!

把所有資料填充後按Create Website不用一分鐘你的網站就建立好

Open Site就可見到你的WordPress網站已經搞掂

設定WordPress

當然現在的網站太簡陋啦,唔見得人,我會一步一步教大家。首先做幾個必要設定。先回到前一頁按Open Admin,打入之前記低的Username & Password

成功登入後會看到這個畫面

先做一個必要設定,按Setting > Reading

選SummarySetting > Permalink, 選Post name

另一個最重要設定係Theme,Theme可以好影響觀眾對你網站的觀感,亦另你未來日字創作文章、排版、加入其他功能輕鬆如否。所以選一個合適的Theme好重要,亦因此你會見到好多出名Blogger都會用付費版WordPress Theme,我自己部份Blog就係用Elegant Theme。

Divi WordPress Theme不過今次先教大家用免費WordPress Theme,請按左面Appearance > Theme

然後按Add New

會有大量Free Theme給你選擇,其中部份Theme可以Upgrade上付費版提供更多功能,但通常新手免費版已足夠。

揀啱合適的按Install

然後等幾秒再按Activate

再睇返你現在的網站變得更美觀,當然因為未有任何內容,所以還欠一點點。

這個新WordPress Theme的更改排版及設定到在Appearance > Themes > Customize

大家可以更改相關部份

總結

大家跟住以上步驟應該發覺安裝WordPress一點不難,我下一篇會教大家幾個好用有實用的Plug-in另你個網站立刻升里!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.